Mitä olen urheilijana saanut yhteistyöstä Jukka Kankaan kanssa

Päädyin Jukka Kankaan vastaanotolle ensimmäistä kertaa vajaa vuosi sitten jalkaterälääkärin suosituksesta ja se käynti mullisti käsitykseni fysioterapiasta. Kehostani löytyi useita lukkoja, jotka avaamalla nilkkakivut katosivat, puhumattakaan siitä, että seisoma-asentoni, kävelyni ja juoksuni paranivat silminnähden. Jukasta tuli nopeasti yksi tärkeimmistä luottohenkilöistä minulle ja valmentajalleni. Urheilun ja fysioterapian saralla on valtava määrä tietoa ja mielipiteitä siitä, miten asioita pitäisi tehdä. Jukka on ollut meille se henkilö, johon me molemmat luotamme ristiriitaisen tiedon tilanteissa.

Hoidot perustuvat siihen, että kehoni vapautetaan toimimaan sille luontevalla tavalla ilman rajoituksia. Olen oppinut, että kaikkea mikä ei toimi oppikirjan mukaisesti, ei välttämättä tarvitse korjata, vaan yksilölliset rakenteet ja ominaisuudet pitää huomioida.

Jukka on ollut myös korvaamaton apu vaikeaa polvivammaa kuntoutettaessa. Käynneillä ei ole otettu huomioon vain urheilijan fyysistä tilaa, vaan osattu nähdä ihminen kokonaisuutena. Lukkoja ei ole avattu vain kehosta, vaan myös mielestä.  Parhaimmillaan sessio on sellainen, missä poistetaan ensin kehon liikerajoitteita ja havaitaan alitajuisia ajatusmalleja ja sitten hiotaan liikemalleja käytännössä.

Urheilijana – ja etenkin useita vammoja kohdanneena urheilijana – on hienoa löytää ympärilleen sellaisia ihmisiä ja asiantuntijoita, joihin voin luottaa. Jukka on ehdottomasti yksi heistä.

Helen Urho, Kolmiloikka