Jani Lehtonen

”Diagnoosi ei tarkoita luovuttamista”

Fysioterapeutti Jani Lehtonen on entisenä keihäänheittäjänä erikoistunut olkapään ja yläraajan ongelmiin. Yhteistyö yleisurheilijoiden kanssa on herättänyt myös mielenkiinnon jalan ja nilkan toiminnan merkityksestä eri yleisurheilulajeissa. Juoksulajeissa nilkan ja alaraajan toiminta on ensiarvoisen tärkeää, mutta sama pätee myös heittolajeihin. Mikäli alaraajan kautta tuotettua ponnistusvoimaa ei pystytä siirtämään heittovälineeseen, ei urheilija välttämättä pysty käyttämään koko suorituskykyään.

-Heittolajeissa suoritus perustuu vauhdin ja nopeuden kautta tuotettuun energiaan, joka suorituksen lopussa pyritään siirtämään kädestä lähtevään välineeseen. Tämän vuoksi koko kehon virheetön toiminta on avain huipputulokseen. Oleellista on, että hermosto voi keskittyä suorituksen tekemiseen sen sijaan, että se joutuu ylläpitämään suojajännitystä suorituksen aikana.

Lisäksi erilaisten kipujen ja vammojen kanssa taistelevat urheilijat jäävät liian usein ”diagnoosien” vangeiksi.

-Jos ihmiseltä löydetään pieni repeämä tai muu todettu ongelma, ei se tarkoita, että peli olisi menetetty. Ihminen on korjautuva ja keho paranee. Siksi esimerkiksi olkapää- tai alaraajakivun kanssa kannattaa ensin mennä ehdottomasti fysioterapeutille ja harkita sitten vasta radikaalimpia toimenpiteitä, Lehtonen toteaa.
Lehtonen varoittaakin jäämästä lääkärin diagnoosiin kiinni mustavalkoisesti tai hakemaan ainoastaan omatoimisesti tietoa internetistä.

-On hienoa auttaa ihmisiä ongelmissaan, siksi tätä työtä tehdään. Hienoja ovat myös pitkäjänteisen työn tulokset, kärsivällisyys on usein valttia. Ihmisen kokonaisuus on tärkeä ja siksi kouluttaudumme ja panostamme kehon ja mielen yhteyteen. Kyseessä ei ole yksi suora putki, vaan ihmistä pitää katsoa laajalti kokonaisuutena.

 

Ajanvaraukseen